perjantai 20. syyskuuta 2013

Tabletin hankintamietteitä vuodelta 2013


La 02.03.2013: Pähkäilen edelleen tabletin mahdollista hankintaa. Tämä vaihtoehto on hieman kierrellessä ja arpoessa noussut päällimmäiseksi: http://bit.ly/171OIMp. Kokemuksia kenelläkään?

La 02.03.2013: Netistä toki löytyy lisää esitteitä ja käyttäjien mielipiteitä: http://bit.ly/WyuViV.

Su 10.03.2013: Mutta: http://t.co/LUnBJG1LfY. Siinä F-Secure kertoo "Android Is Most Vulnerable To Malware". No niinhän se on monen muunkin lähteen mukaan. Ja ihmekös tuo, sillä maailmanlaajuisesti Androidin markkinaosuus liikkuu älypuhelimissa, toki katsotusta tilastosta riippuen, 80%:n paremmalla puolella! Elikkä käytännössä heti kärkeen tablettiin pitää asentaa jokin virusturvaohjelmisto. Minun valintani on ollut ilmainen avast! Mobile Security & Antivirus. Tähän yhteyteen voi kertoa myöhemmän tarinan. Kun hankimme talouteemme toisenkin, samanlaisen tabletin heinäkuun 2013 lopussa, siihen tuputettiin jälkikäteisen myymäläkäynnin yhteydessä lokakuun puolessa välissä maksullinen F-Secure Mobile Security. Se lisäsopimus osoittautui pahaksi virheliikkeeksi. Muutaman käyttöviikon jälkeen tuote lakkasi toimimasta ja vaati uudelleen asennusavaimia, joiden piti olla systeemin lähettämässä tekstiviestissä, mutta ne puuttuivat kyseisestä SMS-viestistä. Kun ohjelma saatiin myymälässä asennettua uudelleen, ei virusdatan päivitys toiminut. Siinä vaiheessa sain lopullisesti tarpeekseni tilanteesta ja F-Secure sopimus, 2 € kuukaudessa, irtisanottiin saman tien ja palattiin toisenkin tabletin osalta avastiin, jossa toki on ongelmansa siinäkin. Se pitää sanoa operaattorin myymälän eduksi, että palvelu oli ja on ollut erinomaista. Mutta tässä asiassa meitä ensin nyt kyllä hieman vedätettiin.

Ti 09.04.2013: No niin. Nyt on hankittu. Yritetään päästä sinuiksi. On tällä ainakin hiukan helpompi kirjoittaa kuin peruskännykällä. Alkuun pääsemiseksi Gmail-tili on muuten välttämätön. Minullahan se on ollut jo vaikka kuinka kauan ennestään. Mutta, jos sellaista ei ole, se kannattaa mielestäni hankkia etukäteen PC:n avulla ja tutustua siihen kunnolla. Taustana on tietenkin se, että Android käyttöjärjestelmä ja Gmail ovat molemmat Googlen tuotteita. Itse asiassa Android tabletti / puhelin käyttävät Gmailin osoitekirjaa. Puhelinnumerot ovat siellä! Ja on siellä paljon muutakin kätevää.

La 13.04.2013: Kirjoitan vähän pitemmän jutun. Niin kuin aikaisemmin kerroin tuli pitkän pähkäilyn jälkeen hankittua päättyvällä viikolla 15 taulutietokone Galaxy Note 10.1" 3G WiFi http://bit.ly/171OIMp. Nyt olen hieman ehtinyt viritellä sitä ja kerätä alkukokemuksia. Keskeisin luonnehdinta on se, että tämähän on yksiselitteisesti älypuhelin. Piirteenä on vaan se, että näyttö on älypuhelimeksi iso. Laite on erinomaisen kätevä mobiiliin materiaalin katselemiseen ja lukemiseen sekä toimii koostaan huolimatta ihan hyvin myös puhelimena, varsinkin, jos käyttää handsfreetä. Sen sijaan materiaalin tuottaminen on hankalaa, eikä laite ole siihen varmaan ole tarkoitettukaan. Eli PC:n täysmittaisesta korvikkeesta ei missään tapauksessa ole kyse. Esimerkkinä yksi pieni, mutta merkittävä systeemin heikkous on kursorinäppäimien puuttuminen, vaikka sellainen oli jo vanhoissa Nokia Symbian 40 järjestelmän puhelimissa. Tekstin leikkaaminen ja liimaaminen Android järjestelmässä on näköjään toteutettu täysin kelvottomasti. Muilta osin kirjoittaminen laitteella on kyllä kohtuullisen näppärää, varsinkin älykynällä, joka tähän malliin kuuluu. Suurin positiivinen yllätys minulle on ollut se, että sain pienen väännön jälkeen laitteen viritettyä osaksi Windows langatonta Wi-Fi lähiverkkoa. Se tekee tiedon siirtämisestä PC:n ja tabletin välillä sujuvaa ja nopeaa. (Toisaalta, tämä kertoo kyllä jotain Windows järjestelmän turvariskeistä.) Laitteen kameraa en ole ehtinyt juurikaan kokeilla. Mutta tuskin sillä ominaisuudella on kovin paljon käyttöä jatkossa, koska kuvaamiseen laite on iso. Navigointia en sitäkään ole sen enempää kokeillut. Vain sen verran, että paikannus ja reaaliaikaiset kartat toimivat. Kokonaisuutena olen joka tapauksessa tyytyväinen tähän ostokseen. Laite on helppo tarvittaessa ottaa lyhyillekin matkoille mukaan, vaikkapa Pohjalaisen lukemiseen. (Pohjalaisen mobiiliversio toimii näköjään erinomaisesti tabletissa, vaikka PC:llä käytettynä se oli luvattoman kankea.) ... Paljon myöhemmin, lisäkokemusten jälkeen, tähän kohtaan voi jatkoksi todeta, että laitteen kamera on varsin laadukas. Yksi näppärä käyttö sille on tabletin hyödyntäminen jonkinlaisena skannerina, jos sellaista ei satu sillä hetkellä olemaan muuten käsillä. Kuvien laatu on sitä tasoa, että vaikkapa kuvaamansa laskun tekstin pystyy lukemaan kuvasta ongelmitta.

Su 14.03.2013: Jatkanpa ajankuluksi vielä tätä juttua. Kuvankaappauksena laitteen muokattu aloitusruutu http://on.fb.me/110k6u1 (tosin sitä on myöhemmin tullut muokattua lisää, mutta tämä on perusidea). Akun kesto tuntuu ihan kohtuulliselta, kunhan muistaa kääntää Wi-Fi:n ja GPS:n pois päältä silloin kun niitä ei tarvitse. Ruutukaappauksestani näkee muun muassa, että olen asentanut monta eri nettiselainta. Se on lähes välttämätöntä, sillä jotkut verkkosivut toimivat paremmin yhdellä (tai eivät toimi!), jotkut toisella. Parhaiten yleiskäyttöisiä tuntuisivat olevan Firefox ja mobiilimaailman erikoisuus Dolphin Browser. Dolphin vaikuttaisi olevan laitteessa kaikkein yleiskäyttöisin. Toisaalta se on selaimista herkin kaatuilemaan, välillä haitaksi asti. Kaikissa noissa selaimissa on kuitenkin puutteensa, enemmän kuin vastaavissa PC versioissa. Muissakin, alunperin Windows maailmaan tehdyissä sovelluksissa kyllä näkyy se, että hyvästä alkuperäisestä on pitänyt väkisin kyhätä kasaan Android ja iOS versiot, jotka eivät keskimäärin yllä sinne päinkään alkuperäisten tasoon. Esimerkkinä vaikkapa RealPlayer ja Winamp soittimet. Toisaalta onhan niitä onnistuneitakin sovelluksia, kuten virustutka avast!in mobiiliversio. Pidän siitä enemmän kuin sen kömpelöstä Windows versiosta. Ja mikseipä mainittaisi Speedtestin mobiiliversiota. Mielenkiintoista kuinka siirtonopeus 3G:llä (siis "puhelinkanavalla") vaihtelee ajankohdan mukaan. Aikaisin sunnuntaiaamuna nopeudet olivat kumpaankin suuntaan monikertaiset (jopa 5-10x) perjantain iltaan verrattuna. Toistaiseksi minua eniten vakuuttanut työkaluohjelma on kuitenkin täysin mobiilipuolelta. Se on Ghost Commander, joka vastaa paranneltua Windows exploreria. Aivan ehdoton tällaiselle, ainakin omasta mielestään, hieman tietokonelukutaitoiselle.

17.04.2013: Itseäni aikaisemmasta tekstistäni lainaten "[Androidin] heikkous on kursorinäppäimien puuttuminen". Siihen on jonkinmoinen ratkaisu. Se on kosketusnäytön vaihtoehtoinen virtuaalinäppäimistö. Sellaisen saa ilmaiseksi Androidille Google Play kaupasta. Välillä tosin joutuu hyppäämään näppäimistöstä toiseen, koska toimintojen kattavuus menee limittäin. Ratkaisu ei ole PC:n luokkaa, mutta alkutilanteeseen selvä parannus. Oma lisänäppäimistövalintani on Hacker's Keyboard.

Ma 15.04.2013: Olen hieman seurannut tabletin ja sen liittymän datan siirron nopeuksia. Alempana on pieni pätkä tuloksista. Muutaman ilmeisen, sinänsä tutun, johtopäätöksen voi tehdä. Anvian laajakaista antaa huomattavasti tasaisemmat tulokset kuin dna:n puhelinverkon kautta tapahtuva liikenne. Erityisesti upload nopeudet heittelevät puhelinverkossa rajustikin. Toisaalta, puhelinverkon downloadin nopeus parhaimmillaan on 10/2Mb laajakaistaani selvästi parempi. Joka tapauksessa, kuten tiedetään, puhelinverkossa kuormitustilanne ilmeisesti vaihtelee paljon ajankohdan mukaan ja sitä myötä kuluttajan saamat todelliset siirtonopeudet. - Ai niin, tietenkin! Pitäähän tänne tietysti jälkikäteen vielä täydentää, mitkä ne vertailuni liittymät ovat. Ne ovat Anvia Laajakaista L http://bit.ly/136d07F ja DNA Liikkuva laajakaista L http://bit.ly/14p55Hb, jonka versio "tuplakaista" minulla on etuna ilman lisämaksua kiinteässä laajakaistan sopimuksessani.
  Date Time ConnType Down Up
  10.04.2013 11:00 Hsdpa 7255 206
  10.04.2013 13:19 Wifi 5979 2581
  10.04.2013 13:22 Cell 3329 165
  10.04.2013 13:34 Wifi 5967 2433
  10.04.2013 22:43 Wifi 6041 2433
  10.04.2013 23:55 Wifi 6117 2159
  11.04.2013 18:31 Cell 2273 473
  12.04.2013 20:44 Cell 2295 154
  13.04.2013 01:04 Wifi 6009 2381
  13.04.2013 16:14 Cell 1607 213
  14.04.2013 09:12 Hsdpa 7645 3107
  14.04.2013 09:14 Hsdpa 11356 2613
  15.04.2013 02:46 Cell 5231 2456

Ke 17.04.2013: Hankittuani sen tabletin lukulaitteeksikin olen käynyt uudelleen läpi itseäni kiinnostavien kotimaisten uutislehtien tilannetta. Tarjonta on melkoinen. Tässä joitakin. Ilmaisia täysversioita ovat muun muassa Vaasan ikkuna, Haagalainen, Metro (pääkaupunkiseutu), Helsingin Uutiset ja Länsiväylä. Nämähän ovat ilmaisjakelulehtiä paperiversioinakin. Lisäksi Iltasanomat ja Iltalehti antavat ilmaiseksi luettaviksi aika kattavat puoliversiot. Pohjalaisella on meneillään näköislehden ilmaisjakelun kampanja kuukauden ajan. Toimii tabletissa PCstä poiketen erinomaisesti. Olenkin jatkossa aika säännönmukaisesti tilannut itselleni Pohjalaisen verkkoversion lisäkäyttööni, varsinkin kesäisin. Vasabladettiin minulla on tunnukset, mutta näköislehteä en ole tilannut. Sen sijaan Vasabladettia kannattaa seurata Twitterissä, sillä siellä heillä on poikkeuksellisen hyvä uutisvirta. Helsingin Sanomat jää näissä uuskinkereissä ajastaan jälkeen. Siellä taitaa olla hieman turhankin ylimielistä itseluottamusta tuotteensa ylivertaisuuteen. (No, siellä on ollut johdosta sittemmin aikamoista kiertoa.) Esimerkkinä, he eivät tarjoa, Pohjalaisesta poiketen, mahdollisuutta vain määräaikaiseen näköistilaukseen. Ja kun muiden lehtien verkkotarjonta on kuvaamallani tasolla, minä sanon näillä asetelmilla muitta mutkitta kiitos ei Hesarin verkkoversiolle (täsmennys: HS asiakaspalvelusta kerrottiin myöhemmin tiedustellessani, että tilapäisyys on mahdollista peruutuksilla kikkailemalla).

La 01.06.2013: Tabletista Samsung Galxy Note 10.1" on nyt kertynyt hiukan lisää käyttökokemusta. Sillä varsinkin tulee hoidettua pikkuhommia, joihin perinteisen tietokoneen käyttöönotto on raskaampaa. Kuten sääennusteen tai postin pikainen vilkaisu. Tai Google pikahakuja sekä erilaisia karttasovelluksia ja tarvittaessa sanakirjaa. Pidän tablettia aina päällä. Kätevää, kun se ilmoittelee pikku äänin kaikkien postilaatikkojen osalta postin ja Facebook ilmoitusten saapumisen. Sitä paitsi tässä tabletissahan on puhelin, jossa Gmailiin synkronoitu osoitekirja / puhelinluettelo on tosi käyttökelpoinen. Tekstiviestien (SMS) kirjoittaminen on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin peruspuhelimella. Tabletissa älykynä eli stylys on kätevä. En juurikaan käytä sormia vaan tuota kynää. En niinkään alkuperäistä vaan pehmeämpää, erikseen ostamaani. Lehtiä tulee myöskin luettua. Niin näköislehteä (Pohjalainen) iltapäivälehtien verkkoversioita kuin uutisvirtasovelluksiakin, kuten Ampparia ja joskus Twitteriä. Pikku muistilaput, ovat näppäriä. Tosin niihin käytän myös peruspuhelinta, kun se on aina mukana. Allakan pito sen sijaan minulla ei ole siirtynyt tablettiin, vaan on mieluummin peruspuhelimessa ja tietokoneessa. Facebookin käyttö jakautuu tietokoneen ja tabletin kesken. Pikkujutut ja pikakatselu tabletilla. Isommat, kuten valokuvat kommentteineen tietokoneella. Jälkimmäisessä tabletti ei ole yhtä helppo ja monipuolinen käyttää kuin varsinainen tietokone. Tabletista tulee myös hieman katsottua TV:tä. Se on niin mukavasti siirrettävä, vaikka laatu ei varsinaiselle TV:lle pärjääkään. Todellinen verkkonopeus liittymälläni on tyypillisesti 3,5 megan luokkaa ylös ja alas, speedtestin mukaan. Yksi kätevä käyttötarkoitus on asiapapereiden ja kaikenlaisten käyttöohjeiden säilyttäminen tabletissa. Asiapapereiden osalta tosin olen päätynyt, asiapaperista riippuen, säilyttämään niiden salattuja versioita. Se salaus en helpoin hoitaa ensin PC:llä ja sitten kopioida Wi-Fi:llä tablettiin. Kaikkiaan tabletti on siis osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi ja [tietokoneen] lisäksi.

Ti 23.07.2013: Ostimme käyttöömme myös toisen vastaavan tabletin. Hieman olivat mallit muuttuneet edellisen, oman tablettini ostosta. Tämä uudempi on malli GT-N8020 tai tarkemmin ottaen GT-N8020ZWANEE. Ulkonäöltään se on identtinen aikaisemmin ostetun kanssa. Yksi tapa saada lisää yleiskäsitystä tabletista, on katsoa sen manuaalia. Manuaali, nykyajan tapaan, on ladattavissa verkosta osoitteesta http://bit.ly/HOwngh.

La 05.10.2013: Tiesitkö tämän älypuhelimesta? No jaa, itse lataan tavispuhelimeni heti, kun tolpat eivät ole täydet, kun siinä akun kesto on päiväkausia. Tabletissa puolestaan vihoviimeinen hälytysraja on 15%. Muutenhan sitä pitäisi muka ladata monta kertaa päivässä. Sitä paitsi, tuo varoitus, ettei pidä ladata ihan täyteen oli minulle uutta. Kuka tuollaisia ehtii vahtaamaan?

Pe 08.11.2013: Selvitin itselleni, kohdasta "Tablet-laitteen mobiiliyhteyden jakaminen kannettavana wifi-yhteyspisteenä", miten Android tabletin voi virittää muun ohella toimimaan kannettavan tietokoneen "mokkula" modeemina, ilman mitään piuhoja. Minullahan on ennestään Anvian tuplakaistan nettitikku kannettavaan, mutta näin pääsee parempiin nopeuksiin.


bitly linkki tähän sivuun http://bit.ly/1vHzJYj

Ei kommentteja: